Vad passar bäst för er familj? Här listar jag olika alternativ när det gäller mat för barn på resan eller utflykten.
Ta med egen mat
Det är ofta dyrt att äta ute. Ta med egen mat om du vill spara pengar. Ta med picknick som t.ex. pannkakor, pastasallad, smörgåsar, paj. Vill man ha varm mat så finns mat-termosar att köpa. En mat-termos har större öppning för att man lättare ska kunna hälla ner maten och för att det ska gå att äta direkt ur. Här kan du förvara t.ex. varm soppa, korv eller mat från barnmatsburk som du värmt på lite extra innan utflykten. Kokt korv kan man även ha i en vanlig termos. Koka korvarna, lägg dem i termosen och häll på kokvattnet.
Eget hushåll
Är ni ute och reser kan det vara smidigt med eget hushåll med kök eller pentry där ni kan laga er egen mat. Det blir ofta mycket billigare och det kan vara skönt att slippa gå på restaurang med små barn. Försök kolla upp i förväg vilka köksredskap som finns där ni ska bo och var närmaste mataffär ligger. Ska ni på utflykt kan ni förbereda matlådor innan, precis som hemma.
Restaurang med barn
Ibland går det smidigt att ta med barnen på restaurang och ibland går det inte alls. Packa med en pekplatta vid restaurangbesöket att ta fram om ni känner att det behövs. Att barn tar mycket tid vid måltiden vet många barnfamiljer, och med spring i benen kan det vara svårt att sitta kvar tills alla ätit upp.
Ibland gör vi så att vi först hjälper barnen med deras mat, sedan kan jag och min man äta i lugn och ro medan barnen spelar Ipad. Som alla vet är såklart kvalitetstid med föräldrarna utan pekplatta det bästa, men att som vuxen ibland få äta sin mat i lugn och ro på semestern anser vi inte skadar barnen.
Ofta kan det bli billigare att dela en vuxenportion istället för att köpa två barnportioner. Be om en extra tallrik vid beställningen. Vuxenportionen kan till och med vara nyttigare än barnportionen som ibland inte ens innehåller grönsaker.
All inclusive
Det är inte så konstigt att detta är en populär resform för barnfamiljer. All inclusive innebär att transport, boende, mat och dryck ingår i resans pris. Det kan kännas skönt att veta att allt redan är betalt. Kolla dock upp i förväg vad som ingår i ert All inclusive då det ofta skiljer sig mellan hotellen.
Flaskvatten
I utlandet bör man oftast inte dricka kranvattnet. Det kan bli en stor kostnad bara att köpa dricksvatten till familjen. Köp flaskvatten i en större mataffär, och då gärna en stor dunk som du kan fylla ifrån till mindre flaskor. Tänk dock på att byta småflaskor ibland så ni inte får ont i magen då det växer bakterier i dem efter ett tag.
Oroar du dig för vad ditt barn ska äta på utlandsresan?
Du behöver inte oroa dig, barn svälter sig inte, de äter av det som finns. Det är inte hela världen om barnet lever på pasta i två veckor. Ofta går det att hitta bananer eller annan frukt som barnet kan äta om han/hon inte äter tillräckligt med mat. Ta med mycket frukt på era utflykter, bra som mellanmål och även som komplettering vid litet matintag.
Att köpa med sig kex eller nötter från en lokal affär innan utflykt i det nya landet är också ett tips. Du ska se att ditt barn kanske hittar någon lokal delikatess som blir deras favoriträtt under resan.
Ibland har vi haft med oss barnmatsburkar eller klämpåsar med barnmat under våra resor. I slutet av resan visar det sig att vi har hälften av barnmaten kvar då det faktiskt gick att äta den lokala maten. Det brukar också gå att köpa barnmat på apotek eller mataffär i det nya landet även om det kanske inte smakar exakt likadant som hemma.
Vill du ha tips på sysselsättning för barn på flygresa, läs gärna min artikel Flyga med barn
Inte så kul att tänka på men vad gör man om barnet eller du själv blir sjuk under resa?
Läs gärna min artikel Sjuk under resan för tips.