Att leta fossil är en spännande upplevelse, för såväl stora som små. Nu finns en unik möjlighet att gå på en riktig fossiljakt i Sverige, närmare bestämt utanför Bromölla i Skåne.

Både jag och barnen älskar att leka arkeolog och leta efter gamla saker, därför blev vi överlyckliga över att hitta detta ställe där vi kan leka Paleontologer. Det är mycket märkligt att detta ställe inte är mer känt bland den breda allmänheten. Det är dock mer omtalat bland sakkunniga. Filip Lindgren som är ansvarig för Havsdrakarnas Hus och den guidade fossiljakten vid Åsens fältstation, berättar att internationella naturprogram har varit där och filmat och flertalet skolor kommer dit i lärosyfte.

Havsdrakarnas Hus i Bromölla

Fossiljakten börjar

Vi bokade en 3 timmar guidad tur tillsammans med den mycket kunniga hobbypaleontologen Filip. Fossiljakten börjar på Havsdrakarnas Hus i Bromölla, där Filip visar oss den fina lilla fossilutställningen och berättar varför det är så fossilrik just omkring Bromölla. Vi tar sedan bilen en kvart ut till Åsens fältstation där fossiljakten äger rum. Åsens fältstation är en alldeles unik plats då det är enda stället i Sverige där man kan hitta sådana här fynd från dinosaurietiden.

Leta fossiler i Sverige

Filip ordnar fram silar och vattenbaljor till oss så att vi kan börja sila den kalkrika sanden. I våra silar kommer det fram fossiler från 80 miljoner år gamla bläckfiskar, hajtänder, musslor, bitar av sköldpaddsskal m.m. Det är helt otroligt att vi kan hitta riktiga fossiler och att vi även får behålla fynden!

Den stora högen som vi letar fossil i är helt obearbetad och tagen från ett gammalt lertag 50 meter bort.  Vi fick titta närmare på lertaget för att ta bilder, men eftersom det är rasrisk där så fraktar man sand därifrån till plattmark där vi besökare kan leta säkert utan att få rasmassor över oss.

Leta efter fossil i Sverige

Fossiljakt i Sverige

Varför är det så fossilrik just här?

Bromölla vilar på kritkalksberggrund som bildades då vår landplatta var täckt av ett livfullt hav, rikt på liv. Platsen är helt unik i sitt fyndrika slag. Tänder från 36 olika hajarter, 5 rocka-arter, benfisk och havsmusfisk, tänder, kotor och ben från 6 mosasauriearter, flertalet plesiosauriearter, fåglar, flygödlor, havssköldpaddor och en eller flera landlevande dinosaurier.

Utöver detta har Nordöstra Skånes kritkalksberggrund avgett fynd från bläckfiskar, musslor, snäckor, sjöborrar, sjöliljor, sjöstjärnor, havstulpaner, armfotingar, kräftdjur, kalkalger, mossdjur, koraller och svampdjur m.m.

Leta fossil i Sverige och Havsdrakarnas Hus

Det borde bli allas förmån att gå på denna guidade fossiljakt och vaska fram sina egna fossiler. Det är både roligt och lärorikt. Hela vår familj hade glädje åt fossiljakten så vi kommer snart tillbaka igen!

Fossil i Sverige

Comments are closed.