Jag måste tipsa om den genuina spanska lilla staden Almunecar. Vi åker dit så ofta vi kan för att få vår dos av sol, strand, upplevelser och spansk mat. Vi har väldigt tur då mina föräldrar har ett hus i Almunecar som de bor i under vinterhalvåret. Flyg till Malaga tar endast 3 ½ – 4 timmar från Sverige, vilket gör det till ett populärt resmål. Almunecar ligger 1 timme österut med bil från Malaga.

Tropiska Almunecar

Få har hittat till Almunecar, som ligger på den spanska sydkusten i Costa Tropical bredvid den mer kända kusten Costa del Sol. Här är klimatet ovanligt tropiskt, inte likt något annat ställe i Spanien. Med milda vintrar och långa, varma somrar trivs tropiska frukter som cherimoya, mango, avokado, papaya och apelsiner, vilka man kan se odlas runt om Almunecar.

På utflykt till Lecrindalen

Lecrindalen i februari

Stränderna kring Almunecar

Almunecar är omringad av höga berg och stränderna kantar hela staden. Det finns många olika typer av stränder att välja mellan beroende på vad man tycker om. Här finns både stränder med små runda stenar, vanliga sandstränder med grovkornig sand och stränder med svart sand.

barn på stranden i Almuñecar

Stranden Tesorillo i Almunecar

Den härliga, promenadvänliga strandpromenaden följer stadens strand mot Medelhavet. Här är enkelt att gå med barnvagn, då och då dyker lekparker upp som barnen gärna stannar till vid. Vila sedan benen på någon av de mysiga glasscafeérna i staden.

barn på stranden San Cristobal i Almunecar

Rolig klätterställning på stranden i San Cristobal

Den mysiga staden

Från strandpromenaden kan man sedan gå in i de små mysiga gränderna i staden. Jag måste poängtera att Almunecar inte känns som en stad, snarare som en by. Här finns mängder av små butiker som säljer allt ifrån konstverk, kläder, skor till antikviteter.

Almunecar med barn

I de mysiga gränderna i staden ser man ofta vackra dekorationer på marken.

Sevärdheter i Almunecar

Almunecar är en mycket gammal stad med 3000-årig historia. Gå in i den fina gamla kyrkan från 1600-talet och titta på de katolska skyddshelgonen. Fortsätter man gå en liten bit kommer man till den flera hundra år gamla stadsdelen Casco Antiguo. Kullerstensgränderna och de vitputsade husen utgör nästan en labyrint. Här pryds husfasaderna av vackra blommor och växter. Det kan dock vara svårt att ta sig fram med barnvagn i den här gamla stadsdelen då det kan vara brant och med trappsteg på vissa ställen.

Högst upp vid den gamla stadsdelen ligger fästningen Castillo de San Miguel. Här har man strålande utsikt över hela bukten. Intill fästningen ligger det arkeologiska museet Cueva de Siete Palacios. Strax nedanför fästningen ligger Majuelo parken, en ljuvlig liten oas med unika, tropiska träd. Här kan man även beskåda fisksalteriet från 400 f.Kr, som en gång i tiden försåg stora delar av Medelhavsländerna med garum (fisksås) och salt fisk.

I anslutning till parken ligger fågelparken Parque Ornitologico Loro Sexi. Här kan man beskåda över 100 olika fågelarter och även en kaktusträdgård.

kaktuspark i Almunecar

Kaktusparken precis nedanför den gamla fästningen Castillo de San Miguel

Saluhall och marknaden i Almunecar

Gör även ett besök i saluhallen där ni bland annat finner fisk, kött, frukt och grönt. Det är fantastiska råvaror som ofta är närproducerade.

Varje fredag är det marknad på torget och på söndagar är det loppmarknad på samma plats. Väldigt spännande för barnen att gå omkring och titta på alla annorlunda ting som säljs.

Äta på stranden Tesorillo i Almunecar

God och prisvärd mat på stranden Tesorillo i Almunecar. Perfekt att barnen kan glida ner från stolen och leka i sanden när de ätit klart.

Restaurang på stranden i Almunecar

Det finns många bra strandrestauranger i Almunecar.

När ska man åka till Almunecar och Andalusien?

Andalusien åker man till året om.

Juli, augusti – Varmaste och torraste månaderna med temperaturer runt 30 grader. Dessa månader har spanska sydkusten högsäsong med mycket turister.

September, oktober – Varmt och skönt med temperaturer mellan 20-26 grader. Knappt några turister längre.

November, december – Fortfarande varmt med temperaturer runt 20 grader. Vattnet är fortfarande badbart. Kan komma lite regn ibland.

Januari, februari – Kallaste månaderna. På morgonen kan det vara runt 10 grader men mitt på dagen kan det bli varm och skönt. Kan komma lite regn ibland.

Mars, april – Nu kommer värmen tillbaka med temperaturer kring 20-22 grader.

Maj, juni – Temperaturer kring 22-26 grader.

Vår favorittid

En period som vi gillar lite extra är kring sportlovet februari-mars. Ofta har man haft en lång, kall vinter i Sverige och att då få komma till Almunecar för lite sol och värme uppskattas av hela familjen. Man kan behöva en vårjacka på morgonen men mitt på dagen blir det varmt och skönt så man kan njuta på stranden i badkläder. Under denna period blommar mandelträden vilket är fantastiskt vackert, och runt om Almunecar dignar mogna citrusar.

Lecrindalen Lecrin valley

Spännande att se hur citrusfrukter växer och smaka på de mogna frukterna. Här är vi i Lecrindalen utanför Almunecar i februari

Almunecar utflykt med barn

Spännande att undersöka och lukta på mandelblommorna. Uppe i bergen är det lite kyligare i luften i februari.

strand i Almunecar

Barnen leker på stranden i februari. Stranden Cabria vid Almunecar.

Boende och mat

Det finns flera hotell i staden. De som vi har hört gott om är Almuñecar Playa och Casablanca.
Almuñecar Playa är ett stort, fint hotell med inomhuspool och spa.
Casablanca är ett fint litet hotell som är något billigare än Almuñecar Playa.

För en familj är det dock mer prisvärt att hyra boende vilket många gör.

Maten handlar man på Mercadona eller Lidl. Mercadona är spanska motsvarigheten till ICA. Det finns två Mercadona i staden.

frukt i Almunecar

Affären där vi brukar köpa frukt och grönt heter Mi Huerta = Min köksträdgård. Här säljer de utmärkta frukter och grönsaker från trakten där en stor del är ekologiskt närodlat.

Utflykter i Andalusien

Almunecar är en perfekt utgångspunkt för utflykter åt alla håll.

Nerja

Ligger 30 minuter bort med bil och där ligger även Europas största grottsystemet vilket är en spännande utflykt både för barn och vuxna.

Granada

Ligger 1 ½ timme bort och här finns shoppingcentret Nevada Shopping men även det vackra moriska palatset Alhambra.

Sierra Nevada

Med fantastisk skidåkning för både vuxna och barn under dec-maj. Ligger 1 ½ timme inåt land.

Malaga

Spännande stad med flera muséer, trevlig shopping och bra restauranger

Frigiliana

En vacker vit by uppe i bergen 30 minuter från Almuñecar. Fin lekpark och mysiga butiker. Våra favoritrestauranger är El Casino som har en härlig takterrass och Gusto Frigiliana som också har en bedårande utsikt. Under sommarmånaderna besöker många turister Frigiliana och då kan det vara bra att boka bord i förväg.

Pampaneira 

Cirka 1 timme från Almunecar ligger den charmiga lilla bergsbyn Pampaneira. Byn ligger 1000 meter över havet på sydsidan av bergskedjan Sierra Nevada. Smältvatten ifrån bergen rinner i rännor utmed de små gränderna i byn. Det lilla torget domineras av kyrkan från 1500-talet och här är det fint att sitta vid kyrkväggen och ta en tapas. Byn är känd för sina handgjorda mattor och chokladtillverkning. Vägen till Pampaneira är mycket sevärd, vacker och slingrig.

Alhama de Granada

En av våra favoritutflykter. Alhama de Granada är en vacker by med varma källor och vacker natur. Det är en fantastisk resa dit då man kör upp i bergen  förbi Jete, Otivar och sedan över bergen på 1800 m höjd, upp till högplatån, runda sedan sjön Los Bermejales. Det är perfekt att äta lunch på torget i Alhama de Granada innan man tar ett dopp i varma källorna strax utanför byn. Resan går genom många olika typer av natur. I februari/mars blommar mandelträden, stanna och känn den fantastiska doften av blommorna. En spännande dagstur!

Varma källor i Alhama de Granada

Härlig utflykt till Alhama de Granada i februari för att bada i 39-gradigt vatten direkt från varma källor.

Barnen spelar fotboll på torget i Alhama de Granada

Det lilla torget i Alhama de Granada. Medans vi väntar på maten spelar barnen fotboll och leker i lekparken.

Barnen leker vid Los Bermejales

Vid den fantastiskt vackra sjön Los Bermejales stannar vi till för en fikastund innan vi fortsätter mot Alhama de Granada

Utflykt från Almunecar

Kör upp i bergen i februari och upplev den otroligt vackra mandelblomningen. Här har vi stannat till på vägen mot Alhama de Granada för att titta närmare på blommorna.

Utflykt från Almunecar

Uppe i bergen ovanför Almunecar växer mängder av olivträd och mandelträd. Här ser ni en skymt av snöklädda berg i Sierra Nevada.

Pampaneira sevärdheter

Mysigt att strosa omkring i gränderna i Pampaneira.

Pampaneira restaurang

Härligt att sitta mot kyrkväggen i Pampaneira i februari månad

Frigiliana med barn

Frigiliana är en mysig liten by uppe i bergen, 30 min från Almunecar.

Lekparken i Frigiliana

Den stora fina lekparken i Frigiliana

Utflykt i Frigiliana med barn

Mysiga gränder i Frigiliana. Det går jättebra att gå med barnvagn i Frigiliana också, då man kan gå igenom byn utan att passera trappor.

Hyra hus?

Mina föräldrar hyr ut sitt fina hus, Casa Emma, mellan maj och september för den som är intresserad. Perfekt både för par och barnfamiljen. Där finns det mesta som en barnfamilj behöver såsom spjälsäng, potta, matstol, barngrindar, leksaker och härlig pool. Nära till stranden och centrum. Kontakta uthyrningsfirman Immoseven eller maila mina föräldrar direkt på cannerborgs@gmail.com, om ni är intresserade av att hyra.

Almunecar-pool

Poolen vid mina föräldrars hus i Almunecar

boende i Almunecar

Utsikten från terrassen

Det är bara att maila mig om du har frågor om Almunecar och dess omnejd så ska jag försöka svara  🙂

Jag har gjort en lista med bra grejer att packa vid en sol- och badresa. Du kan läsa den här Packlista Sol- och badsemester

Comments are closed.