Utanför Jönköping ligger kulturreservatet Åsens by där man får en inblick i hur livet på landet såg ut för ca 100 år sedan. Vi hade en underbar dag i den vackra byn och barnen fick träffa olika djur som de gladeligen matade. Här kan man ströva omkring på egen hand i det vackra landskapet eller deltaga i olika aktiviteter som anordnas året runt.

Åsensby aktiviteter

Gammal vacker bebyggelse i Åsens by

Byn består av 3 gårdar där samtliga hus ligger på sina ursprungliga platser. Här finns fortfarande alla små gärdsgårdsomhägnade åkrarna och betesmarkerna kvar, totalt cirka 35 hektar. Byn drivs och förvaltas i dag av Stiftelsen kulturreservatet Åsens by, med ekonomiskt stöd från Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen i Jönköpings län och Aneby kommun.

Åsensby aktiviteter

Vi besökte Teklas hus, där vi ser hur Tekla levde för 100 år sedan. Teklas hus är iordningsställt i det skick Tekla lämnade det 1989, utan el och vatten och med tidstypisk inredning för sekelskiftet 1900.

Djuren i Åsens byn

Barnen var såklart väldigt intresserade av djuren. Här finns i dag ett urval av gamla svenska lantraser, alla mer eller mindre utrotningshotade. Rödkullor, Göingegeten, Dalapälsfåren, Ölandshönsen och Gotlandskaninerna fick vi stifta bekantskap med. Man kan också åka häst och vagn på de små vägarna kring Åsens by och njuta av det vackra landskapet.

Åsens by djur

Åsens by djur

Åsens by djuren

Åsens by djuren

Åsens gårdsmuseum

På gårdsmuseet finns jordbruksredskap som tidigare användes i Åsens by. Här får man en förståelse för det tunga, slitsamma arbetet som byborna hade förr i tiden. Här finns även en ”lek-ladugård” som våra barn uppskattade mycket.

Åsens by museum

Åsens by museum

Åsens by aktiviteter

Handelsboden och caféet i Åsens by

I den mysiga handelsboden säljs fina leksaker och hantverk med mera. Wilhelm och Hjalmar fick varsin trä-jojo och Judith fick en liten portmonnä. Här njöt vi även av hembakat fika.

Åsens by café

Åsens by handelsbod

Åsens by handelsbod

Tack för denna gång. På återseende!

Besök Åsens by hemsida för med information om aktiviteter och handelsbodens öppettider.

Vill du få fler tips på härliga utflyktssmål i Sverige. Läs min artikel Sagolandet Tomteland, vilket ställe!

Comments are closed.