I byn Jukkasjärvi utanför Kiruna finns något unikt man bara måste uppleva någon gång. Att stiga in i ICEHOTEL är som att besöka ett ispalats från sagornas värld. Här kan barnen gå runt och låtsas vara Elsa från filmen Frost. Varje vinter byggs ett helt nytt hotell upp med is från Torne älv som ligger några meter från ICEHOTEL. Under den varma årstiden kan ni beskåda ICEHOTEL 365. Detta hotell är öppet året om tack vare den specialdesignade byggnad som drivs av solenergi.

I slutet av november varje år kommer konstnärer från hela världen och tillsammans med byggteamet och ljusteamet skapas ett helt nytt hotell med fantastisk iskonst. Hotellet är öppet för besökare från mitten av december till mitten av april. På dagarna får man besöka hotellet och se de otroliga issviterna, och på kvällarna kommer gästerna som ska tillbringa natten där.

Besöka Icehotel med barn
En jättestor påfågel av is och snö
Icehotel med barn
Entrén till området. Under vintern är området vackert täckt i vit snö. När vi besökte ICEHOTEL i april började snön smälta.
Icehotel med barn
ICEHOTEL 365 är öppet året om

Guidad visning på ICEHOTEL

Jag, Wilhelm och Hjalmar besökte nyligen ICEHOTEL 365 som är öppet året runt. Vi har faktiskt besökt hotellet förut och blir lika hänförda varje gång.

Entrépriset ligger på 295 kr/vuxen och det är gratis för barn 0-15 år. Det kostar något mer på vintern när det unika säsongshotellet är öppet. I entrepriset ingår en guidad visning där man får höra mer av verksamheten och dess historia och besöka lagret där isen förvaras till nästa säsongshotell. Visningen avslutas i ICEHOTEL 365 där man själv får gå runt och njuta av de fantastiska sviterna och kanske ta en drink i isbaren.

Icehotel guidad visning
Lagret där isblocken förvaras till nästa säsong. Varje isblock väger ca 2 ton.
icehotel-export
På förfrågan från modeföretaget Chanel fick ICEHOTEL frakta ner snö och is från Torne älv till Chanels modevisning i Paris.

Övernattning på ICEHOTEL

Vi har inte övernattat i de kalla rummen i ICEHOTEL men det är något vi absolut vill prova på när barnen blivit lite äldre. Är ni sugna på att övernatta på ICEHOTEL så finns det flera olika boendealternativ. Här finns både varma och kalla rum.  

Kalla rum i ICEHOTEL

ICEHOTEL erbjuder tre olika kalla rum med en temperatur mellan -5 och -8°C. Barn under 5 år rekommenderas dock inte att sova kallt. De rekommenderar att gäster sover i ett underställ av ull.

Standardrum –  så kallade ”kalla rum” med dekor och sängram gjord av is. Sängen består av en trästomme, över den vilar en tjock madrass som är täckt av renskinn och ovanpå detta en varm sovsäck. 

Konstsvit – För varje år byggs dessa sviter upp med  individuella teman. Varje år handplockas kreatörer bland flera hundra sökanden från hela världen och bjuds in för att skapa dessa unika sviter som aldrig skapats tidigare.  

Deluxsvit – Dessa finner ni i ICEHOTEL 365 och är deras största sviter. De är otroligt vackert utformade och i direkt anslutning till sovrummet finns en uppvärmd relaxavdelning med vattenfallsdusch, bastu och toalett. Sviterna har sängar från Carpe Diem Beds och är täckta av renskinn och ovanpå detta en varm sovsäck.

icehotel deluxsvit
Sittdelen i en av Deluxsviterna

Icehotel

icehotel

Deluxsvit icehotel

Varma rum

ICEHOTEL erbjuder också varma rum. Här finns både 3- och 4-bäddsstugor. Stugorna är inredda i klassisk skandinavisk stil med naturliga material. De ligger bara ett par minuters promenad från huvudreceptionen, Icehotel, shopen och restaurangen.

Man kan också välja att bo i ett hotellrum med två bäddar. Dessa rum är belägna i enplanshus av trä, med gröna tak där arktiska blommor växer fritt under sommaren. I varje hus finns sex eller åtta rum. Alla rum har två stora fönster från golv till tak.

icehotel stuga
Stugor på ICEHOTEL

Aktiviteter

ICEHOTEL erbjuder även en mängd olika aktiviteter. De som är mest populära för barnfamiljer är:

  • Hundspann
  • Skoter med kälke
  • Sparkåkning
  • Vildmarkskunskap
  • Isskulptering (från 12 år, annars tillsammans med vuxen då verktygen är vassa)

Restaurangen

När vi besökte ICEHOTEL passade vi på att äta lunch på deras restaurang. Dagens lunch serveras alltid med ett val av kött eller fisk och vegetariskt, med salladsbuffé, efterrätt och kaffe. Maten var mycket omtyckt, även av barnen. Till efterrätt fanns det både morotskaka och pannacotta med lingon, verkligen supergott!

icehotel restaurang
Genuin restaurangbyggnad med god och vällagad mat

Besök ICEHOTEL´s hemsida för mer information

Vill du få ett förslag på packlista för vintersemester läs gärna min artikel Packlista Skidsemester

Comments are closed.