Det kan vara lite trixigt att få barnet att somna på flyget men här kommer våra tips:

När vår lilla Judith är övertrött på flygresan och bara är missnöjd och gråter så provar vi ”Toalett-tricket”. Man går in med barnet på flygplanstoaletten och “låser lite halvt”. Alltså vi låser så mycket så att dörren är låst men att lampan på toaletten inte tänds. Mörkret och lugnet inne på toaletten får i alla fall vår lilla dotter att snabbt sluta skrika och somna.

Tänk på att ha eventuell napp i napphållare så att den inte tappas på toalettgolvet.

Fler tips för att få barnet att somna på flyget:

Gör en koja

En tunn filt och en kudde kan underlätta för sömn på planet. På nattflygningar får man ofta en filt. Genom att hänga den från barnets säte till framförvarande säte gör man en liten koja, vilket kan göra det lättare för barnet att komma till ro. Försök knäppa fast barnet i dess bälte när det ska sova. Under flygningen ombeds man ibland att knäppa fast sig på grund av turbulens, då är det bra om barnet redan är fastspänt.

Bedbox från Jetkids

Ett annat tips är att inhandla en bedbox. Vi har bedboxar från Jetkids och tycker de är toppenbra! (Inget sponsrat inlägg!) Jetkids bedbox är en liten barnresväska på hjul med medföljande madrass som kan läggas ut i flygplanssätet. Väskan ställs vid benutrummet och blir ett stöd för madrassen. Barnet kan då sträcka ut benen eller ligga och sova på den. Förutom madrassen får man även plats med Ipad, hörlurar och pysselbok.

Bärsele

Att ha barnet i bärsele under flygningen är också till stor hjälp. Det kan vara svårt för ett litet barn att komma till ro när det är mycket ljud och rörelse runt omkring. Att vagga barnet i en lugnare del av planet kan få honom/henne att slappna av. Napphållare till en eventuell napp är också att föredra då nappar lätt försvinner.

Skrikande barn på flyget

Det är inte hela världen om barnet skriker på flyget. Jag vet av erfarenhet att man blir oerhört stressad och tror att alla tittar snett. Egentligen är det så att de flesta människor tycker synd om dig som kämpar med ett skrikande barn, och de är glada över att inte vara i din sits.

Försök slappna av. Det värsta som kan hända är att barnet skriker under hela resan men det är faktiskt inte så farligt, världen går inte under. Om du är orolig för att detta ska hända, ta med extra öronproppar att dela ut till passagerarna runt er.

Läs gärna om fler tips i min artikel Flyga med barn

Har du fler tips på hur man kan få barnet att somna på flyget?

Comments are closed.