Praslin är Seychellernas näst största ö efter Mahé med en yta på endast 38 kvadratkilometer. Vi bodde 8 nätter på Praslin och kände att det var lagom för oss som barnfamilj. Då kunde vi i lugn och ro utforska ön och även hinna med att besöka närliggande öar som Curieuse Island (sköldpaddsön) och Cousin Island (fågelön). Det mest flexibla sättet att ta sig runt på ön är med hyrbil, men det går även att ta de lokala bussarna. 

Praslins unika palmskogar

Praslin kan stoltsera sig med sina fantastiska palmskogar som är i det närmaste oförändrade sedan förhistorisk tid. Miljontals år av isolering har lett till utvecklingen av många unika arter på Praslin som inte finns någon annanstans i världen. Coco de Mer palmerna som växer här är ett exempel på detta. Med palmblad på ca 7-10 meter långa, 4,5 meter breda och med en nöt som väger 15-30 kg gör att man känner sig väldigt liten när man går omkring i denna fantastiska urskog.

Seychellerna nationalpark med barn
Dubbelkokosnöten Coco de Mer.

Vallee de Mai

Nationalparken finns med på Unescos:s världsarvslista för sin väldiga mångfald och rika vegetation. I detta otroligt artrika naturreservat som ligger mitt på Praslin kan man bland annat beskåda Coco de Mer palmen. Biljetter köper man på plats i Besökscentret. Här finns också en liten souvenirbutik, toaletter och ett litet kafé.

Vallee de Mai nationalpark på Praslin
Här startar vandringen i Vallee de Mai nationalpark.

Vandringlederna är på mellan 1-2 km, alltså perfekta även för barnfamiljer. Man kan hyra en egen guide eller gå en gratis guidad tur i grupp klockan 9:00 och klockan 14:00. Vi gick dock runt själva och tyckte det var bäst för oss. Barnen har spring i benen vilket kan göra det svårt att lyssna på en guide i 1-2 timmar.

Vallee de mai nationalpark på Praslin
Man känner sig verkligen liten bland dessa jätteväxter.

Håll utkik efter fåglar som Seychellernas Bulbul, Blå duvan, Seychellernas Warble och den utrotningshotade Svarta papegojan som det endast finns 520-900 exemplar kvar av. Här finns även ödlor, grodor, och ormar (inga giftiga).

Med barn i Vallee de mai nationalpark

Det är spännande att höra skogens och djurens läten och spana efter fåglar och annat. Här hittar du hemsidan till Vallée de Mai

Fond Ferdinand nationalpark

Denna park öppnades först 2013 för allmänheten och är inte lika känd som Vallee de Mai nationalpark. Fond Ferdinand är rik på endemiska växter och djur och även här kan man beskåda Coco de Mer palmen. Här får man inte vandra utan guide vilket gjorde att vi fick pricka in en guidad tur tillsammans med flera andra. 

Fond Ferdinand nationalpark guidad tur
Guidad tur genom Fond Ferdinand nationalpark på Praslin.

Vandringen tar 2-3 timmar och består bland annat av 680 trappsteg upp till parkens högsta punkt med vacker utsikt över Praslin och de närmaste öarna. 

Fond Ferdinand nationalpark Praslin med barn
Trötta barn och vuxna men snart når vi toppen.

Fond Ferdinand nationalpark Praslin med barn

Vi klarade det upp till toppen! Barnen klarade vandringen väldigt bra, trots värmen och den höga luftfuktigheten. Bärselen kom väl till pass på nervägen när Judith var trött i benen. 

Viktigt att tänka på är att ha mycket dricksvatten med sig och gärna frukt, kex eller salta nötter som snacks. När vi anlände till utsiktspunkten stod solen i zenit och skuggan var nästan obefintlig då växtligheten inte heller var så stor här uppe. Flera i vår guidade grupp fick stanna längre ner på grund av värmen och alla trappsteg. 

Palmskogen i Fond Ferdinand känns ganska lik Vallee de Mai förutom att man går uppför till en utsiktsplats och vandringen är mer krävande.

Stränderna på Praslin

Praslin kantas av vackra stränder och det är en rolig sysselsättning att varje dag upptäcka nya stränder. 

Anse Volbert

Vi bodde i Anse Volbert och tyckte det var en bra utgångspunkt för att upptäcka ön. Stranden ändrar sig mycket beroende på hög- respektive lågvatten. Vid högvatten är stranden smal och vid lågvatten är det en bred ganska fuktig strand. Anse Volbert är en väldigt vacker långsträckt strand som man gärna promenerar på. 

Seychellerna anse volbert tips

En mängd olika båtcharters utgår från Anse Volbert , så har man inte bokat något hemifrån kan man kontakt dem på stranden och boka en sevärd båtutflykt till närliggande öar.

Anse Lazio

Stranden klassas som en av världens vackraste stränder och vi kan förstå varför. Med dess turkosa vatten, vita sand och kokospalmer som böjer sig stilfullt ut mot stranden har den ett paradisiskt utseende. Stranden fylls snabbt med folk så kom gärna hit på morgonen för att få stranden nästan för dig själv några timmar innan fler anländer.

seychellerna restips

Anse Lazio Praslin med barn

Anse Lazio Praslin se och göra
Vi och barnen njuter på stranden Anse Lazio.

Anse Takamaka

Denna strand upptäckte vi av en slump när vi var ute på upptäcktsfärd med bilen. Längre bort i bilden kan man skymta hotellet Coco de Mer and Black Parrot suites.

Seychellernas finaste stränder
Anse Takamaka

Se solnedgången från Praslins västkust

Finaste solnedgången ser man från Praslins västkust. Tänk dock på att det mörknar snabbt och bor man i Anse Volbert som vi gjorde, får man köra hem i mörker på smala slingriga vägar.

Seychellerna med barn

Matställen på Praslin

Vi hittad våra favoritrestauranger i Anse Volbert. Att äta på restaurang i Seychellerna är dyrare än i Sverige. En pizza kostar cirka 200-250 kronor, och en pasta carbonara för samma pris.

Gelateria da Luca är ett populärt ställe med goda pizzor, pasta och sallader med mera. Som man hör på namnet säljer de även fina glassar. Ligger i Anse Volbert.

Pirogue Restaurant & Bar är en fin restaurang med bra barnmeny i Anse Volbert.

Village Du Pecheur är en vackert inredd restaurang i Anse Volbert med god mat och öppet ut mot stranden. Detta är även ett litet hotell. Här hittar du deras hemsida: Village Du Pecheur Praslin

Take Away-ställen finns också på ön. Det kan vara food stalls eller små uppställda husvagnar som serverar olika currys som fisk, kyckling, vegetarisk, korv m.m för en billig peng.  Man får maten i en matlåda av frigolit, en portion kostar ca 80 kronor.

Coco Rouge är ett take away-ställe med sittplatser. De serverar god mat och lokala efterrätter. Ligger i Baie Sainte Anne 10 minuters bildfärd från Anse Volbert. Följ huvudgatan från jettyn några minuter med bil.

Paradise taste take away är ett annat take away ställe som ligger i Fond de Lanse söder om Grand Anse.

Bästa mataffären på ön heter Whole Foods Cafe och ligger i Grand Anse. Det är en fräsch och välsorterad mataffär med en mysig cafédel i samma byggnad.

Restaurang i Anse Volbert
Village Du Pecheur Praslin i Anse Volbert är väldigt vackert inrett. Barnen spelar Ipad medan vi väntar på maten.

Var ska man bo på Praslin?

Jag tycker att norra Praslin, Anse Volbert och Cote D’Or Beach som ligger bredvid varandra har bra läge och känns trevligt. Det finns många olika boenden i olika prisklasser här, från self catering till lyxiga små resorts. Vi bodde på Berjaya Praslin Beach Resort men det är inget boende jag kan rekommendera. Det finns så mycket bättre och mysigare ställen att bo på.

Runt Grand Anse på Praslins sydsida finns också ett flertal boenden som verkar fina. Praslins västsida, förbi Grand Anse kändes dock mer öde än norrsidan och här fanns knappt någon restaurang.

Ta sig till Praslin

Till Praslin tar man sig antingen med båt eller med flyg från huvudön Mahé. Vi åkte Cat Cocos snabbkatamaran mellan öarna, vilket vi tyckte var ett snabbt och smidigt sätt att färdas på. Har man lätt för att bli sjösjuk så kan det vara bra att ladda upp med åksjuketabletter eller ta flyget i stället. Snabbkatamaranen gungar rejält ute på havet, så pass mycket att det nästan är omöjligt att gå omkring på båten. 

Vi satt på övre däck som kallas för Lazio Lounge (business class). Där finns sköna fåtöljer och serviceinriktad personal. Där ingår en matlåda med lite snacks som frukt, sandwich,  juice eller dricka. Salongen är mindre med färre platser än på däcket under (economy class). Man kan också välja att sitta ute längst bak på båten men det kändes lite riskabelt med barnen och de höga vågorna.

Cat Cocos Seychellerna se och göra

Cat cocos business class or economy
Lazio Lounge på Cat Cocos

Kika gärna på min Youtube-video jag gjort om vår vistelse på Praslin (2:38 minuter)

Vill du veta mer om Seychellerna får du gärna läsa mina andra artiklar:

Mahé – Min guide till de bästa sevärdheterna på Seychellernas huvudö

La Digue – Den vackra lilla ön i Seychellerna

Cousin Island -Fantastiska fågelön i Seychellerna

Curieuse Island – Sköldpaddsön

Jag svarar gärna på frågor om Seychellerna och kan ge dig mer ingående tips. Om du undrar något är det bara att du mailar mig 😀

Comments are closed.