Många har frågat mig hur vi gör för att underlätta jetlag för våra barn. Som vuxen kan man pressa sig för att snabbt komma in i “rätt” tid. Barn kan man naturligtvis inte pressa och små barn har heller ingen förståelse för att tiden har ändrats. Jag ska här ge dig mina bästa tips för att underlätta jetlag på barn.

Matintaget

Ett barn med jetlag kan ha en helt annan ”matklocka” än hemma. Lyssna på ditt barn när han/hon är hungrig eller inte hungrig. Det kan vara bra att ha något enkelt ätbart att ta fram om barnet vaknar kl. 4 på morgonen och är hungrig. Förbered med t.ex. yoghurt, kex, frukt.

På kvällen kan barnet vara väldigt trött och inte alls sugen på en stor middag. Även då är det bra att i god tid ge någon lätt mat som yoghurt, smörgås, frukt, innan barnet blir för trött.

Powernap

Om barnet vaknat tidigt på morgonen, kan det vara skönt att få vila lite under dagen. Detta kan göra att barnet klarar av eftermiddagen/kvällen bättre utan att få trötthets-utbrott. 

Mycket dagsljus för att underlätta jetlag på barn

Försök vara ute mycket i dagsljus. Detta gör att man sover bättre på natten och därmed underlättar jetlag på barn.

Släpp på tider och rutiner

Om man har möjlighet är det bra att släppa lite på tider och rutiner som man annars brukar ha hemma. Vaknar hela familjen pigga och glada kl 4 på morgonen kan det ju vara lite mysigt och man kommer iväg på sin dagsaktivitet lite tidigare. Man kan ju till exempel åka till stranden innan alla andra hunnit dit. 

Släpp oron!

Ofta oroar man sig mycket innan resan, men när man väl är på plats går det oftast smidigare än vad man trott. Barn anpassar sig snabbt, och du ska se att bara efter ett par dagar är allt som det ska igen.

Ska jag ändra på tider redan hemma för att underlätta jetlag på barn?

Vi har aldrig ändrat på våra tider och rutiner innan en resa för att underlätta jetlag. Jag tror att det tar mer kraft och energi att försöka anpassa sig innan resan. Alla blir trötta efter att ha rest långt med t.ex. flyg så att ta ett par lugna dagar när man anlänt på sin destination räcker gott.

Hoppas detta kan hjälpa dig. Hör gärna av dig om du har fler knep för att underlätta jetlag på barn 😀

Är du intresserad av fler restips?
Läs gärna min artikel Få barnet att somna på flyget – Bästa knepet!

Comments are closed.