Cousin Island är en av våra mest minnesvärda utflykter och vi är så glada att vi besökte denna ö. Det är ett otroligt arbete man har gjort, och gör här på ön, att lyckas öka antalet av flera utrotningshotade fågelarter. Man skapade naturreservatet 1968 och år 1974 gjorde man ett Special Reserve av det. Här nedan kan du läsa om vår upplevelse på ön och även tips till dig som ska besöka ön.

Ta sig till Cousin Island

Utflykten bokade vi hemifrån ett par månader innan resan. Det finns flera charterbolag som anordnar dagsutflykter dit men vi valde Bedier and Sons Charter och tyckte de var toppen. Vi valde att chartra en egen båt med kapten och kock och gjorde en heldagsutflykt med stopp både på Cousin Island och sköldpaddsön Curieuse Island där även lunchbuffé ingår i turen. Cousin Island ligger relativt nära Praslin och det var fint att åka från Anse Volbert utmed kusten till Cousin Island.

Seychellerna med barn

Seychellerna med barn
Barnen matar en bat fish medan vi väntar på vår tur att få landstiga på vackra Cousin Island.

Äventyr på Cousin Island

Klockan är strax innan 10 på förmiddagen och vi ligger utanför ön med vår båt tillsammans med flera andra båtar och väntar på att bli upphämtade av reservatets egen båt. När det är vår tur hoppar vi alla ner i den mindre båten för att sedan gasa på för fullt för att köra upp med båten direkt på stranden. Barnen skrattar av skräckblandad förtjusning. 

Cousin island tips

Solen steker och man vill gärna ställa sig i skuggan. Dock trivs även myggen i skuggan så medans vi väntar på att bli tilldelade rätt guide (finns guidetur på engelska och franska) står vi hellre i den stekheta solen än stå still i skuggan och bli uppätna av kolossalt mycket myggor. Vi smörjer in barnen både i solkräm och ett överflöd av myggmedel. Även fast vi alltid försöker undvika användningen av myggmedel så finns det inget alternativ här.

Cousin island family

Guidad tur

Efter att besökarna delat sig i två olika grupper följer vi med den engelsktalande guiden runt på ön. Vandringen tar cirka 1.5 timme och det är en ganska krävande vandring för barnen och särskilt då Judith på 2,5 år, men barnen tycker allt är så spännande vilket gör att det går väldigt smidigt.

Vi ser fåglar och fågelungar överallt, på marken, i träden, flygande precis bredvid oss. Här finns ödlor, eremitkrabbor och stora, tjocka tusenfotingar.

Cousin island with children
Wilhelm har fått syn på något spännande.
Cousin-island-med-barn
Judith har fått syn på en dunig liten fågelunge mitt på stigen.

Vi går på en liten stig som leder oss in i vegetationen och även uppåt på lite klättring över stora stenar och upp till en vacker utsikt.

Cousin island barnfamilj Seychellerna
Fregattfåglarna flyger över våra huvuden likaså myggorna.

Vi fortsätter sedan neråt till andra sidan ön och till en vacker snäckbeklädd strand, här fläktar det lite och vi slipper myggorna för en stund. Vi har nog aldrig sett så fina snäckor som på den här stranden, och barnen blir lite bekymrade över att inte få stoppa fickorna fulla med snäckor och ta med hem. Men de förstod såklart att man inte får ta med sig en enda snäcka från denna ö, detta mycket speciella reservat.

Cousin island Seychelles family vacation

Cousin island Seychelles family guide

Viktigt att tänka på vid besök på Cousin Island

Var försiktig när du går! Det kan sitta fågelungar och andra djur på stigen. Ta med dig mycket dricksvatten och snacks som bananer, chips, nötter.  Man förlorar mycket vätska i värmen så det gäller att dricka hela tiden och hålla blodsockret och salthalten uppe. På ön finns inget att köpa.

Myggmedel är ett måste! Trots att det kändes som att det inte hjälpte så mycket, vet vi ju inte hur mycket myggbett vi hade haft utan myggmedel. Vissa perioder är det knappt några mygg.

Och naturligtvis ska man vara försiktig om natur och djurliv.  Regeln som gäller är: – Ta inget från ön och lämna inget på ön. Men detta vet ni ju såklart  😀

Vackra fåglar vi såg på Cousin Island

Cousin-island-besöka
Fairy tern eller Fetärna på svenska

Seychellerna utflykt

Denna svartvita fågel “The Seychelles magpie-Robin” fanns på 70-talet bara 16 individer kvar av i hela världen och då på Seychellerna. Nu är antalet uppe i ca 200 individer. 

Seychellerna fåglar
Brown eller Lesser Noddy
Seychellerna med barn
Dessa vackra White-tailed Tropicbirds häckade överallt på ön. Deras boplatser är på marken.

Seychelles Warbler är en annan liten fågel som det endast fanns 29 individer kvar i hela världen och då just här på Cousin Island. Efter införandet av naturreservatet och mycket hårt arbete för att bevara och hjälpa arten är den nu uppe i 3000 individer som man nu även kunnat flytta till andra öar i Seychellerna. Helt fantastiskt! Denna fågel såg vi dock inte till under vårt besök på ön.

Sköldpaddor och ödlor

Vi stötte även på 2 gigantiska landsköldpaddor. Ön är även en av de viktigaste häckningsplatserna i västra indiska oceanen för karettsköldpaddan. Såg dock inte någon sådan under vårt besök.

Cousin-Island-with-family-kids
Mitt på ön får vi syn på en gigantisk landsköldpadda.
ödlor Seychellerna
Skinködlor såg vi överallt

Efter besöket på Cousin Island fortsatte vi till Curieuse Island där vi intog lunch.

Kika gärna på min Youtube-video om vårt spännande besök på Cousin Island

Hör av dig om du undrar över något. Jag svarar gärna på frågor 😀

Läs gärna mina andra artiklar om Seychellerna.

Praslin – Se och göra på Seychellernas frodiga ö

La Digue – Den vackra lilla ön i Seychellerna

Mahé – Min guide till de bästa ställena på Seychellernas huvudö

Comments are closed.