Den lilla ön Mauritius har förvånansvärt mycket att se. Här ger jag tips om utflykter på Mauritius med barn. Har ni eget boende på Mauritius rekommenderar jag att ni hyr en bil för att smidigt kunna utforska denna fantastiska ö. Tänk dock på att ön har vänstertrafik.

Bor ni på hotell under er vistelse anordnar ofta hotellen utflykter mot en kostnad. Under vår Mauritiusresa hade vårt hotell taxis som alltid stod utanför entren, då kunde vi smidigt göra upp om pris och rundtur dagen innan avfärd. Ofta kan man kombinera olika utflyktsmål så att man under en dag kan besöka olika ställen på ön. Chauffören väntar på er medan ni spenderar tid på de olika platserna under hela dagsturen. Tänk på att ha med plastpåsar nära till hands i bilen då barnen kan bli åksjuka av vägarna på Mauritius.

Utflykter på Mauritius med barn

Ebony Forest i Chamarel

Detta naturreservat var en av våra bästa utflykter på Mauritius. En gång i tiden täcktes nästan hela Mauritius av Ebenholtsträd. Idag återstår endast en bråkdel av dessa träd och Ebony Forest Reserve arbetar med att bevara och återplantera dessa unika träd.

Idag består Mauritius mest av sockerrörsodlingar, därför tyckte vi det var fantastiskt att få uppleva “riktiga” Mauritius med dess frodiga vegetation.

I besökscentret betalar man inträdet till reservatet. Ni kan välja om ni vill vandra någon av de olika lederna som finns i parken eller åka en tur med safarijeep. Med barn är det en god idé att välja en jeep-tur. Jeeparna avgår var 30:e minut under dagen.

Ebony Forest Reserve utflykter på Mauritius med barn
Safarijeep i Ebony Forest Reserve (Utflykter på Mauritius med barn)

Det är en härlig känsla att åka den öppna jeepen på de små slingriga vägarna genom djungeln. Här får vi också chansen att tillsammans med en guide vandra på spångar genom vegetationen. Wilhelm och Hjalmar går smidigt på spångarna och Judith har vi i bärsele. Det går inte att ha vagn här på grund av en del trappsteg.

utflykter på Mauritius med barn

Att gå genom djungeln och höra papegojornas läten och andra märkliga djungelljud var en spännande upplevelse.

fantastisk utsikt på turkost hav och grön vegetation
Den underbara utsikten från toppen av reservatet.

Sedan möter vi upp jeepen igen som kör oss upp till utsiktsplatsen. Här får vi en fantastisk utsikt över Mauritius och havet. Jeepen kör oss sedan ner till besökscentret igen. Här finns en liten restaurang med barnvänlig mat. I besökscentret kan man passa på att köpa med sig fina, välgjorda souvenirer för att stödja arbetet med att bevara och återskapa Mauritius unika natur.

Läs gärna mer ingående om vår utflykt i artikeln Ebony Forest Reserve

För mer information om parken besök deras hemsida Ebony Forest Reserve Homepage

Pamplemousses Botanical Garden (Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanic Garden)

Mauritius botaniska trädgård är en välbesökt plats både för turister och många av världens naturforskare. Här finns en enorm variation av tropiska växter, varav många endast finns att beskåda just på Mauritius. Du hittar bland annat medicinalväxter och 85 olika sorters palmer här, varav en som endast blommar vart fyrtionde till sextionde år.

Familjevänliga utflykter på Mauritius

De enorma näckrosorna, supertaggiga träd, jättesköldpaddorna och dammar med fiskar var våra barns favoriter i parken.

Familjevänliga utflykter på Mauritius
Stora näckrosblad i Pamplemousses Botanical Garden.

Den botaniska trädgården uppfördes 1767, då som privat trädgård åt en fransk guvernör, vars bostadshus också kan beskådas här. Långt senare har olika stora namn fått äran att plantera träd i parken, bland dem Indira Gandhi och Nelson Mandela.

Det kostar ca 80 kronor att gå in men är gratis för barn under 5 år. Betalar du lite extra så får du tillgång till en guide. Det finns även möjlighet att åka runt i parken för besökare med begränsad rörlighet.

Läs gärna mer om parken i min artikel Pamplemousses Botanical Garden

Ni kan också gå in på parkens hemsida Pamplemousses Botanical Garden Homepage

Stranddag på sydvästsidan

Gör en utflykt till Le Morne stranden på sydvästra delen av ön. Stranden har fin, vit sand och vattnet är turkost och kristallklart. När vi besökte stranden var temperaturen i vattnet 29 grader vilket gjorde att man gärna låg i länge och njöt. Här badar du precis bredvid Mauritius högsta berg Le Morne. Här kan det dock blåsa till ibland vilket uppskattas av vindsurfare.

Utflykter på Mauritius med barn

Eventuellt kan du kombinera Le Morne beach med Flic n Flac. Vi har inte varit i Flic n Flac själva men hört att det ska vara en fin, barnvänlig strand, faktiskt Mauritius längsta. Här har exploateringen kommit lite längre med restauranger, växlingskontor och souvenirbutiker. Det ska dock vara lugnare än i Grand Baie som är ännu mer exploaterat.

Läs gärna mer i min artikel Stranddag på sydvästsidan

Norra Mauritius

Här ligger Cap Malheureux-kyrkan, en liten pittoresk kyrka som är välbesökt av brudpar som gifter sig på Mauritius. Vår första utflykt på ön gick hit. Stränderna här är ganska steniga men vi hittade en liten sandvik med otroligt varmt vatten. Jag och John hade inte badkläder med oss eftersom vi inte såg detta som en badutflykt. Wilhelm och Hjalmar hade dock sina badbyxor på sig och John badade i kalsongerna. Jag fick nöja mig med att gå i till knäna. Vi njöt verkligen av det härliga ljumma vattnet.  

vi badar i havet på norra Mauritius

Denna utflykt kan man också kombinera med besök på shoppingcentret Grand Baie La Croisette om man får shoppingabstinens.

Fler utflykter på Mauritius med barn

Här kommer tips på fler  utflykter på Mauritius med barn som vi dessvärre inte hann med att besöka när vi var där. Men de ligger högt upp på önskelistan inför nästa besök.

La Vanille Nature Park

Detta är en vacker park som påminner om en regnskog. Här kan man bland annat beskåda jättesköldpaddor, krokodiler, fladdermöss, fjärilsmuseum, ett litet akvarium, fossilmuseum m.m. Parken har också världens största uppfödningscenter av Aldabra sköldpaddan som länge varit utrotad på Mauritius. Länk till hemsidan La Vanille Nature Park 

sköldpadda som blir matad

Casela Nature Park

Parken är en fristad för såväl inhemska som exotiska arter. Denna djurpark har aktiviteter för alla åldrar. Safariturer, fågelpark och äventyrsdel med fyrhjulingar, zipline och klättervägg är några attraktioner i parken. Ni kan komma lejonen och tigrarna riktigt nära i en safarijeep med sittbänkar på flaket och heltäckande galler runt om. Att mata giraffer får heller inte missas. Här finner ni också en spännande lekpark för yngre barn. Spendera gärna en heldag här då parken har mycket att erbjuda. Länk till hemsidan Casela Nature Park.

zebror betar i casela nature park

Ile Aux Cerf

På östra sidan av Mauritius, ca 20 minuter med båt från fastlandet ligger den lilla paradisön Ile Aux Cerf. Många tycker det är den vackraste ö de sett medan andra tycker den är för tok för exploaterad. Åker man hit ska man försöka ta sig en bit bort från där båtarna lägger till. Du kommer säkerligen att hitta en lugn strand där ni i princip kan vara ensamma och bada i det ljumma, kristallklara vattnet. Här är sanden kritvit och vattnet är långgrunt vilket är perfekt för barn. Ta dock med badskor då det kan finnas sjöborrar på vissa ställen. Är man äventyrlig av sig finns olika vattensporter att prova.

paradisön Ile aux cerfs från ovan

Grand Bassin

Eller Ganga Talao som den också kallas för, anses vara den mest heliga platsen att besöka på Mauritius. Här ligger en kratersjö, belägen bland bergen i hjärtat av Mauritius. Sjön är helig för den indiska delen av befolkningen på Mauritius och sjön kryllar av ålar. Ni välkomnas av en enorm staty av den indiska guden Shiva när ni närmar er området. Precis invid sjön finner ni ett tempel ni gärna får besöka, ta dock av er skorna innan ni går in. Det är gratis att besöka platsen men donationer tas tacksamt emot för att täcka kostnaden av underhåll av sjön och templet. Parkeringsmöjligheter och toaletter finns.

Bazaar Port Louis

Ett spännande inslag på semestern är att besöka den berömda marknaden i huvudstaden Port Louis. Marknaden är öppen varje dag från klockan 6:00. Kom hit tidigt om ni vill strosa omkring i lugn och ro för snart fylls marknaden av folk. Både lokalbefolkningen och turister trängst och prutar intensivt på allehanda ting, såsom kryddor, kläder, tropiska frukter och souvenirer.

Utflykter som passar bättre för äldre barn:

Nationalparken Black River Gorges

Detta är en mycket vacker nationalpark där ni kan vandra i tät vegetation. Parken ligger på en platå centralt på ön. Eftersom den ligger så pass högt upp är temperaturen något lägre här. Tyvärr går det inte att köpa mat och dryck i parken, så var väl förberedd inför ert äventyr i djungeln. Parken har ett flertal olika vandringsleder med olika svårighetsgrader. Planera er tur noga innan ni ger er iväg. Packa mycket dricksvatten, kikare, myggmedel och bekväma skor med bra grepp.

Chamarel

Chamarel är en liten by i sydvästra Mauritius. Här kan man beskåda Seven Coloured Earth, ett område med vulkanisk aska som skiftar i olika nyanser från rött, orange och lila. I närheten finner ni också det berömda vattenfallet Cascade Chamarel. Detta är Mauritius högsta vattenfall med en höjd på 100 meter. 

bild på jord med röd, lila, orangea färger

Gabriel Island

Gabriel Island är en riktig paradisö norr om Mauritius med orörda vita sandstränder och kristallklart, turkost vatten. Om ni söker avkoppling och vill bli omhändertagen av engagerad personal är Gabriel Island något för er.

Dock rekommenderar jag inte denna tur till familjer med små barn. Det tar 1,5-2 h att ta sig hit med katamaran-kryssning från Grand Baie. Båten går tillbaka på eftermiddagen så ni kan inte själva bestämma när ni vill åka tillbaka. På ön finns solstolar och andra faciliteter, såsom vattensporter och massage. Packa med er solkräm, solhatt, t-shirt och badkläder.

Trou Aux Cerfs

Trou Aux Cerfs är en vulkan på Mauritius. Enligt legenden bildades Mauritius av ett vulkanutbrott under vattenytan för cirka 10 miljoner år sedan. Vulkanen hade sitt senaste utbrott för ca 600 000 år sedan. Numera är platsen täckt av en grönskande fauna, i botten döljer sig en vacker sjö som du ser uppifrån. Det är en fascinerande känsla att stå vid kraterns kant och titta ner och veta vilka otroliga krafter som döljer sig under marken. 

Fråga gärna om du undrar över något eller vill ha mer ingående information. Har ni varit på Mauritius? Vilka sevärdheter tyckte ni mest om?

För fler tips om Mauritius läs gärna min artikel Mauritius – Det optimala resmålet för barn

Comments are closed.