Pampaneira ligger i Las Alpujarras som är namnet på det bergsområde som ligger på sydsidan av bergskedjan Sierra Nevada. Det är ett fruktbart område med naturliga vattenreservoarer från de många floderna som forsar ner från bergskedjans topp. På sluttningar och i dalar odlas mandel, vindruvor, apelsiner, citroner och fikon. Området har varit befolkat i åtskilliga tusen år och området kallas i folkmun för Andalusiens köksträdgård.

Byarna Pampaneira, Bubión, Capileira är de mest kända byarna här omkring och också de som får flest turistbesök. Det beror antagligen på att de ligger otroligt vackert vid Poqueira-flodens branta klyfta. Området är populärt bland vandrare då landskapet är bedövande vackert. 

Bergsby i Sierra Nevada

Smältvatten från Sierra Nevada rinner genom Pampaneira

Pampaneira Alpujarras

Lilla byn Pampaneira

Pampaneira har ungefär 350 invånare och byn är mest känd för sina handvävda mattor, så kallade jarapas, en typ av trasmatta som har använts i Alpujarra i urminnes tider. Ordet kommer från harapos som betyder trasiga kläder, men trots namnet är de färgglada mattorna mycket vackra. Byn har även en småskalig chokladtillverkning. Här får man provsmaka många spännande sorter och köpa med sig sin favoritchoklad hem. Annat som säljs här är bland annat honung och flätade korgar som fortfarande görs på traditionellt sätt.

Pampaneira handvävda mattor

Pampaneira restaurang

Mitt på det söta lilla torget ligger 1500-tals kyrkan Iglesia de la Santa Cruz. Vi brukar ta en tapas i februarisolen vid kyrkväggen. Bakom kyrkan ligger en lekpark och här finner man även offentliga toaletter.

Flest besökare har byn under sommarmånaderna juni, juli och augusti.  Vi besöker oftast Pampaneira under lågsäsong, men undviker helst söndagar när många spanjorer åker upp hit, vilket gör det svårt att hitta en parkering nära byn.

Pampaneira historia

Här tvättade man sina kläder förr i tiden. Vatten från Sierra Nevada leds ut ur väggen och ner i tvättkaren.

Parkering i Pampaneira

Pampaneira är ett populärt ställe att åka till både bland lokalbefolkningen och turister, vilket gör att det ibland kan vara svårt att hitta en parkeringsplats nära byn. Det finns en parkering direkt när man kör in i byn till vänster. Annars kan man fortsätta genom byn och efter en krök i byns översta del finns parkering.

Spanska sydkusten med familjen

Finaste vägen till Pampaneira

Vill ni åka den vackraste vägen från Almunecar till Pampaneira så får ni en vägbeskrivning här:

Från Almunecar tar ni väg N 340 mot Salobrena.  Efter Salobrena tar ni vänster och åker en kort bit på väg GR 14. Vid första rondellen tar ni vänster till N 323 a och i nästa rondell vänster igen och håller er på N 323 a. Här har man fantastiska bergsklippor på båda sidor av vägen. Spana efter bergsklättrare som gillar att klättra här på klippväggarna. För länge sedan gick havet in här och man kör alltså på gammal havsbotten.

Följ vägen, men innan kraftverksdammarna kör ni höger över bron över Rio Guadalfeo. Den vägen heter A 346. Följ väg A 346 mot Orgiva. Ta vänster mot Orgiva (väg A 348). Efter Orgiva kör ni höger till väg A 4132. Den vägen följer ni sedan ända upp till Pampaneira. Vill ni så kan ni göra ett stopp i Häxbyn Soportujar som man annars kör förbi på vänster sida. 

Denna väg tar drygt 1 timma från Almunecar till Pampaneira. Det andra alternativet är att köra motorvägen en bit, men den vägen är inte lika sevärd.

Soportujar häxby

Fin utsikt ifrån häxans grotta vid byn Soportujar

Vill du veta mer om spanska sydkusten läs gärna min artikel Almunecar – vårt favoritställe i Andalusien

Comments are closed.