Detta naturreservat var en av våra bästa utflykter på Mauritius. Roligt att uppleva ”riktiga” Mauritius och komma ut i djungeln. Ebony Forest Reserve Mauritius är en toppenutflykt för barnfamiljer.

En gång i tiden täcktes nästan hela Mauritius av Ebenholtsträd. Idag återstår endast en bråkdel av dessa träd och Ebony Forest Reserve arbetar med att bevara och återplantera dessa unika träd. Invasiva växter och djur, alltså främmande växter och djur som egentligen inte ska finnas på Mauritius, och människans brist på medvetenhet är de största hoten mot öns natur. Till Ebony Forest reserve kommer ofta skolor på besök och här finns program utformade för att lokala barn ska förstå naturens värde.

Idag består Mauritius mest av sockerrörsodlingar, därför tyckte vi det var fantastiskt att få uppleva “riktiga” Mauritius med dess frodiga vegetation. Reservatet har nyligen öppnat för turister, så det var knappt några besökare när vi var där.

Jeepsafari i djungeln

I reservatet ligger ett litet, gemytligt besökscenter där man betalar inträdet till reservatet. Ni kan välja om ni vill vandra någon av de olika lederna som finns i parken eller åka guidad jeeptur. Med barn är det en god idé att välja en tur med safarijeep som vi gjorde.

Jeep safarin avgår var 30:e minut under dagen. Passa på att gå in i det lilla museet som ligger bredvid besökscentret. Här kan du läsa om Mauritius historia, flora och fauna. Här finns också fräscha toaletter, vilket kan vara bra att besöka innan jeepturen.

bebis sover under jeepsafarin
Skönt att passa på att sova under tiden jeepen gungar fram i djungeln

Det är en härlig känsla att åka den öppna jeepen på de små slingriga vägarna genom djungeln. När vi åkt en bit går vi av jeepen och vandrar med en guide på spångar genom vegetationen. Wilhelm och Hjalmar går smidigt på spångarna och Judith har vi i bärsele. Det går inte att ha barnvagn här på grund av en del trappsteg.

vandring på spångar genom djungeln
Fantastiskt lummigt och grönt runt omkring oss

Att gå genom djungeln och höra alla olika ljud runt omkring oss är en spännande upplevelse. Det känns nästan som att vi ska få stöta på en dront, trots att de varit utdöda sen 1680-talet. Efter en stunds vandring kommer vi fram till en skogsväg. Här väntar vi på att en jeep ska hämta upp oss och ta oss till utsiktsplatsen. Vi passar på att äta våra medhavda bananer och dricka vatten. Solen står nu högt på himlen och fukten och värmen är påtaglig.

Bedårande utsikt

Jeepen kör oss nu upp till utsiktsplatsen med en bedårande utsikt över Mauritius och havet. Här uppe kan man köpa dricka och snacks, vilket är välbehövligt i värmen.

utsikt i en glänta i djungeln
Genom vegetationen skymtar den vackra utsikten
fantastisk utsikt på turkost hav och grön vegetation
Den underbara utsikten från toppen av reservatet.

Restaurang Ebony Forest Reserve Mauritius

Jeepen kör oss sedan ner till besökscentret igen. Här nere finns en liten restaurang där man kan välja mellan några olika rätter. Barnen uppskattade fiskpinnarna, pizzan och pommes fritten. I besökscentret kan man passa på att köpa med sig fina, välgjorda souvenirer för att stödja arbetet med att bevara och återskapa Mauritius unika natur.

Vi är så glada att vi hittade till Ebony Forest Reserve. Här är det fräscht och välordnat. Missa inte detta ställe om ni besöker Mauritius!

lunch på restaurangen på Ebony Forest reservatet
Lunch på reservatets restaurang. Jag tar hand om dagens skador (ett pyttelitet sår på benet).
Mauritius med barn ebony forest
Ebenholtsträ är alldeles svart inuti
Ebony forest med barn Mauritius
Shoppen i besökscentret
ebony forest med barn Mauritius
Dodo eller Dront som den heter på svenska.

Vill du läsa mer om parken, besök deras hemsida Ebony Forest Reserve

Vill du läsa om fler utflykter på Mauritius kan du läsa om det i min artikel Utflykter på Mauritius med barn

Hör av dig om du har några frågor. 🙂

Comments are closed.