Sjuk på resan

Man kan få oturen att bli sjuk på resan. Därför är det viktigt att planera och förbereda innan resan för att veta hur man ska gå tillväga om någon i sällskapet blir sjuk. Här ger jag lite tips på vad man kan tänka på.

Att tänka på innan avresa

Inom EU eller Schweiz

Åker ni inom EU eller Schweiz bör ni beställa ett Europeiskt sjukförsäkringskort på Försäkringskassans hemsida. Detta är gratis och även barnen ska ha ett sådan kort. Det kan ta upp till 10 dagar innan ni får det så beställ i god tid.

EU-kortet ger dig rätt till sjukvård och tandvård som INTE kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige. Med EU-kortet betalar du endast patientavgiften precis som de som bor i landet.

Tänk dock på att EU-kortet INTE ger rätt till ersättning för hemresor  t.ex. med ambulansflyg. Därför måste man även ha en privat reseförsäkring.

Om du blir akut sjuk på resan men inte har ditt EU-kort, kan du och din vårdgivare kontakta Försäkringskassan för att få ett provisoriskt intyg. Läs mer om EU-kortet och reglerna kring dessa på Försäkringskassans hemsida.

Inom Norden

Inom Norden behövs inget EU-kort. Det räcker med att du visar ditt ID-kort och uppger din adress i Sverige. Om ditt barn inte har ID-handling bör ni ta med barnets EU-kort.

Utanför EU

Här gäller inte EU-korten. Därför är det viktigt att ni har en privat reseförsäkring. Ta reda på vad som ingår i er hemförsäkring och om ni behöver en extra reseförsäkring. Det ingår oftast en reseförsäkring i hemförsäkringen. Denna räcker vanligtvis i 45 dagar.

Sjuk på resan – Vad göra?

Uppsök sjukvård eller ring ambulans. I EU är det nödnumret 112 som gäller. Kontakta Försäkringskassan eller ev. reseledare direkt. De vet var du ska vända dig och hur det går till. Befinner du dig i EU och har det Europeiska sjukförsäkringskortet går det ofta smidigt till. Var dock noga med att kolla upp så vårdpersonalen ser ditt tillstånd som akut och godtar EU-kortet.

Vissa länder vill att man betalar sin sjukvård direkt och andra länder kan vänta på betalningen. Var noga med att ordna dokumentation när du befinner dig på resmålet, spara kvitton och läkarintyg för att senare kunna begära ersättning i Sverige. Tänk på att Försäkringskassans sjukförmåner endast går att nyttja på offentliga sjukhus och vårdinrättningar.

Försök släpp oron. Sjukvården på resmålet kommer att vilja göra det bästa för att hjälpa er. De vill inte riskera att ni kommer hem och pratar illa om deras sjukvård. De kommer att hjälpa er på bästa sätt för att ni ska få en så bra sjukvård som möjligt.

Vid hemkomst

Kontakta Försäkringskassan snarast vid hemkomst. Vid ansökan om ersättning ska du bifoga kvitton på utlägg och medicinska underlag. Vissa länder vill ha betalt direkt och då kan du ansöka om ersättning på plats.

Vill du läsa om hur man undviker magsjuka på resan, läs gärna min artikel Magsjuk på resan.

Vill du få tips för att underlätta flygningen för barn, res gärna min artikel Flyga med barn