Det fungerar utmärkt att resa till Seychellerna med barn! Lugna, vackra öar och fina naturupplevelser, det kan inte bli bättre! Om ni har möjlighet tycker jag absolut ni bör besöka flera olika öar.

Min personliga åsikt är att man inte åker hit för att bo på ett och samma hotell i två veckor för att sedan åka hem. Man bör se så mycket som möjlig när man besöker Seychellerna. Hyr bil på Mahé och Praslin, köp en karta över öarna och pricka ut redan hemifrån vilka ställen ni ska besöka.

Här nedan beskriver jag i stort de tre mest besökta öarna i Seychellerna, men ger även tips om två andra öar som är perfekta att göra dagsutflykt till.

Mahé

Mahé är huvudön på Seychellerna och det är även här man oftast landar då Seychellernas Internationella flygplats ligger på denna ö. Ön är 26 kilometer lång och 6 kilometer bred, kuperad ö.

Mahé är en frodig ö med höga grönskande berg och vackra, vita stränder med smaragdgrönt vatten. Vi blev väldigt förtjusta i denna ö då vi hittade många spännande ställen att upptäcka här. Runt om hela ön finns vackra stränder och vi gillade faktiskt stränderna på västsidan bäst. Bra att tänka på är att det är hög- och lågvatten på Seychellerna. Vid högvatten kan vissa stränder nästan försvinna och vid lågvatten kommer de fantastiska stränderna fram igen. Detta varierar under dagen så kolla upp tidpunkt för låg- respektive högvatten.

Finaste stränderna på Seychellerna med barn
Port Launay på Mahé

Mahé har även en småskalig teproduktion och man får gärna besöka den lilla tefabriken. Gillar man vandring finns det fina vandringsleder i Mahés lummiga natur. Att hyra bil är ett smidigt sätt att ta sig runt på ön. Dock är det bra om man är en van bilförare då det är vänstertrafik och vägarna är smala, slingriga och branta på vissa ställen, med stup på sidorna och utan räcken. Det går väldigt bra att köra bil på Mahé, man tar det bara lugnt och försiktigt.

Läs mer om Mahé i min artikel Mahé – Min guide till de bästa ställena på Seychellernas huvudö.

Seychellerna med barn
Mahé – Utsikt från Capucin Mission Ruins

Praslin 

Från Mahé till Praslin kan man ta sig antingen med snabbkatamaran (en färd på ca 1 timma) eller med flyg som tar ca 15 minuter. Praslin är ungefär hälften så stor som Mahé och bergen är inte lika höga som på Mahé. Även här kantas ön av vackra stränder. Här ligger stranden Anse Lazio som klassas som en av de vackraste stränderna i världen. Tänk på låg- respektive högvatten även på denna ö.

Seychellerna med barn
Praslin – Stranden Anse Lazio

Vi bodde på nordöstra sidan av ön i Anse Volbert vilket vi tyckte var ett bra ställe att utgå ifrån. Praslin erbjuder inte bara härliga stränder utan även unika palmskogar som man inte får missa. Här växer den gigantiska dubbelkokosnöten, Coco de Mer. Denna nöt är det största fröet i världen och kan väga upp emot 30 kg. Parken är även hem åt en mängd olika fåglar, insekter och reptiler, inklusive den berömda svarta papegojan, Bulbul, Seychellernas solfågel och den blå duvan.

Seychellerna med barn
Praslin – Vallee de Mai nationalpark

Ett bra sätt att ta sig runt på Praslin är att hyra bil.

Läs mer om Praslin i min artikel Praslin – Se och göra på Seychellernas frodiga ö

La Digue

La Digue ligger 15 minuters färd med snabbkatamaran från ön Praslin. Ön har en yta på 10 kvadratkilometer men känns ändå stor med sina grönskande berg och mycket spännande att upptäcka. Här hyr man cykel för att se ön på bästa sätt. Bilarna på ön är få, och de som finns används mest som transport av varor för hotell och restauranger. Den lilla hamnen ligger på västsidan av ön och det är även på denna sida de flesta boendena finns. Även La Digue erbjuder fantastiskt vackra stränder och här ligger stranden Anse Source d’Argent som klassas som en av de vackraste stränderna i världen med sitt turkosa vatten, sin vita sand och spektakulära granitformationer.

La Digue med barn
La Digue – Anse Source d’Argent

Det finns många vandringsstigar på ön och har man riktigt tur kan man få se den unika Paradisflugsnapparen, en fågel som bara finns på La Digue och ingen annanstans i världen. 

La Digue med barn
La Digue – Bästa sättet att ta sig runt på ön är med cykel.

Läs gärna vår upplevelse av ön i min artikel La Digue – Den vackra lilla ön i Seychellerna

Cousin Island

Cousin Island är en av få orörda platserna som finns kvar på jorden. Detta fantastiska natur- och marinreservat ligger 2 km från ön Praslin, alltså perfekt att göra en dagsutflykt till. Ön är ett paradis för naturälskare med fåglar var du än tittar, och flera av dessa är akut utrotningshotade. Reservatet tar bara emot ett fåtal turister varje år och man går i en guidad grupp runt ön. Turen tar ca 1,5 timme och det fungerade mycket bra att gå, även får våra små barn, då det fanns mycket spännande att titta på och ganska utmanande terräng som de tyckte var roligt.

Cousin island Seychellerna tips
Cousin Island

På ön finns inga boenden, restauranger eller ens papperskorgar, allt för att minimera människans påverkan på ön. Man får inte lägga till på ön med båten som man färdats dit i. Istället blir man upphämtad i reservatets egna lilla båt just för att minimera risken att skadedjur hamnar på ön.

En längre artikeln om Cousin Island hittar du här Cousin Island – Fantastiska fågeln i Seychellerna

Cousin island med barn
Cousin Island – White-tailed tropicbird har sitt bo på marken

Curieuse Island

Curieuse Island är en liten obebodd ö strax utanför Praslin. Här finner man jättesköldpaddor som är hitflyttade från atollen Aldabra som är en av Seychellernas 115 öar. Jättesköldpaddan är en sårbar art som får en fristad här. Man skyddar äggen och sköldpaddsungarna och släpper dem fria efter 5 år, när de har större chans att överleva.

Det var en otrolig känsla att få komma dessa stora urtidsdjur nära och få klappa och mata dem. Faktum är att de älskade att bli kliade på halsen, då sträckte de extra mycket på halsen och stod alldeles stilla. 

Läs gärna mer om Curieuse Island i min artikel Curieuse Island – Sköldpaddsön i Seychellerna

Curieuse Island med barn
Curieuse Island

Det finns naturligtvis många fler fantastiska öar att besöka på Seychellerna. För vår familj var det lagom att besöka dessa 5 öar under våra tre veckors semester i detta mycket sevärda land.

Comments are closed.