Vi bestämde oss hastigt och plötsligt att besöka Sagolandet Tomteland när vi ändå gjorde en roadtrip upp genom Sverige. Då vi knappt hört något om stället hade vi heller inga förväntningar. Vad förvånade vi blev när vi kom dit och såg stället! Jag vill säga att detta INTE är ett sponsrat inlägg. Det är våra egna tankar och åsikter om Sagoland.

Hjälp till i kampen om Sagoland!

Vi hade hört att man fick träffa tomten här, och visst fick vi det! Men vi fick även träffa så  många andra roliga sagofigurer och spännande hus. När man anländer till parken får man ett dagsprogram med tider för de olika akterna och showerna. Det hela handlar om en kamp om Sagolandet, där man kämpar mot både Trollkungen och den farliga Skuggvittran. 

Man ska gå på de “huvudakter” som är utmärkta i dagsprogrammet och sedan är det även små mellanakter som man också kan se på. Showerna är så roliga och spännande och även barnen i publiken får vara delaktiga i showen genom att göra särskilda rörelser för att skapa ”Tomtekraft” och mota bort Trollkungen. Utöver showerna finns  även mycket annat att göra.

Karaktärer i Sagolandet Tomteland

Det finns så många roliga och mysiga karaktärer i Sagolandet så jag fick inte med alla, men här kommer några.

Huldran och Älvorna

Vi följde med Huldran på spaning efter älvorna i skogen. I älvskogen lever de nyfika och spralliga Skogsälvorna som kommunicerar med ett särskilt visselspråk Här lever även de mystiska Dimälvorna.

En dag på Sagoland

Älvor sagoland

Alven och drakbebisen

Alven har byggt en fint hus åt den lilla drakbebisen som kom för en tid sedan. Här tar alven hand om drakbebisen tills dess att Skogsdrakhonan kommer tillbaka. Drakbebisen ser och rör sig verklighetstroget så barnen undrade om det var en riktig drakbebis.

Drakbebis

Alven i Sagoland

Sagofén och Sagoféns paviljong

Intill den vackra sjön mitt i Sagoland ligger Sagoféns paviljong. Här träffade vi Sagofén som med sin sagopulverkvarn maler det magiska sagopulvret som är den magiska ingrediensen i all världens sagor. Här kan man leka och prova sagoféns kläder m.m.

Sagofe Sagoland

Sagofe sagoland

Tomten, Tomtemor och Tomtehuset

Självklart besökte vi Tomtens och Tomtemors mysiga hus. Barnen skrev önskelistor som de personligen lämnade fram till tomten. De fick varsin liten bjällra av tomten som de blev överlyckliga för. Den användes sedan i en av akterna. Barnen skapade tomtekraft genom att ringa i sina bjällror och kunde då hjälpa till att mota bort den onda Trollkungen.

Tomten i Tomteland

Se så många barn som skickat sina nappar till tomten. De har gjort stora girlanger av dem och hängt upp i taket. Tydligen tvättas napparna väldigt noga innan de hängs upp. Tusentals nappar skickas till tomten varje år så girlangerna byts ut ofta.

Skugglandet och Grymvättar

I det mystiska Skugglandet blev det närkontakt med Grymvättar. Väldigt roliga, retliga och småläskiga figurer som smyger omkring i skogen och spanar på besökarna. Vi gjorde också Skugglandsspelet där man hjälper till att besegra de onda som bor i Skugglandet. Alla besökare och alla goda sagofigurer i Tomteland är de GODA som kämpar mot de ONDA i ett spännande spel. Spelet är olika aktiviteter och uppgifter som man får göra längs vägen genom Skugglandet. För varje person som genomfört Skugglandsspelet får de GODA en poäng mot de onda.

Grymvätting

Skogsdryaden Naturia

Var Hälsad Skogsdryaden Naturia!
Barnen hjälper till att besegra de ONDA så att Skogsdryaden kan komma tillbaka till Sagolandet och läka naturens sår. 

Skogsdryaden

Näcken

Akta dig för Näcken! Titta honom inte i ögonen för att undvika att bli hypnotiserad.

Näcken Sagoland

Troll och trollens hus

Flora och Kluring är snälla och roliga tamtroll som växt upp hos människor. Här försvarar den modiga Sagofén Flora och Kluring mot den onda Trollkungen.

Troll Sagolandet Tomteland

Vi besökte ett äkta Trollhus och fick se hur stortrollen lever. Här får barnen springa runt och leka och se trollets stora skatter och de sovande små trollbarnen.

Trollhus

Matställen

I Sagolandet Tomteland finns flera matställen och butiker.

Verkstan

Tomteland RestaurangMitt på torget vid den vackra lilla sjön ligger Verkstan, Tomtelands restaurang. Här åt vi lunch när vi besökte parken. Sagolandet Tomteland serverar en del lokalt producerad mat som t.ex. varor från Siljans Chark och Leksands Knäckebröd. På övervåningen i Verkstan finns olika lekhörnor inspirerade av sagovärlden. Här kan man äta vid Älvabordet, Orienten, Fängelset m.fl. platser. I Verkstan säljer de även sagoinspirerade leksaker och sötsaker.

Matbodar

Vid högsäsong är även matbodarna öppna där de säljer korv, hamburgare och soppor.

Tomtemors café

Här finns fika, smörgåsar, pizza och andra enklare maträtter.  På sommaren säljer de många olika sorters glassar.

Butiker

Det finns flera butiker på området som säljer sagoinspirerade leksaker, maskeradkläder och naturligtvis julsaker, m.m.

Tomteland butik

Tomteland affär

Tomteland butik

Vår uppfattning om Sagolandet Tomteland

Som ni förstår var vi mycket imponerade av  detta ställe och kommer troligtvis åka tillbaka snart igen. Vi var väldigt imponerade av skådespelarna, deras sånginsats och manus men även av deras vackra kostymer. Vi spenderade en heldag i parken men kunde gärna spenderat en till dag där. Barnen älskade att besöka de mysiga och spännande husen i parken där de kunde känna på alla saker. Tomteland är inte bara för små barn, även jag och min man blev fängslade i den spännande sagan och njöt av den vackra parken.

Det är en bit att åka ifrån Jönköping, där vi bor, till Dalarna men är helt klart värt det. Likaväl som att åka till andra nöjesparker i Sverige så kan man åka hit. Tydligen händer det mycket spännande i Sagolandet Tomteland under Halloween och i jultider såklart.

Nya ägare

Under 2018 fick Sagolandet Tomteland nya ägare. Det blev Familjen Collett som tog över verksamheten. Camilla Collett har varit VD för Tomteland under 15 år och är därför väl insatt i verksamheten. Grönklittsgruppen som tidigare ägde Tomteland ville fokusera på sina kärnverksamheter – camping och skidanläggningar. Det märks tydligt att Familjen Collett lägger ner mycket kärlek och full koncentration på Sagolandet Tomteland.

Länkar

Besök Sagolandet Tomtelands hemsida för mer information.

Det finns många boendealternativ runt om Sagolandet Tomteland. Vi bodde på Green Hotel under vår vistelse och tyckte mycket om det mysiga och fina hotellet. Om du vill kan du läsa om vår hotellupplevelse på Green Hotel i min artikel: Äkta dalakänsla på Green Hotel

 

Comments are closed.