Mauritius, som storleksmässigt är något mindre än Gotland, har alltid varit en drömdestination för oss. Med endast 3 timmars tidsskillnad från Sverige är detta ett optimalt resmål för barn. Vi gjorde denna resa med våra tre barn som vid tidpunkten för resan var 5, 3 och 1 år gamla. Här finns inte några farliga djur, och farliga sjukdomar är väldigt sällsynta. Befolkningen på Mauritius är otroligt barnvänliga och hälsar gärna på barnen när de får chans.
Observera att denna reseberättelse INTE är ett sponsrat inlägg. Här får ni läsa om våra egna tankar och åsikter om resan.
Flygresan – 12 timmars direktflyg
Vi bokade vår två-veckors resa med TUI som har direktflyg till Mauritius från Stockholm. Vi startade från Stockholm Arlanda en regning och kall eftermiddag i början av mars.
Flygresan var något som oroade oss med dess 12 h flygtid, hur skulle våra små barn klara det? skulle vi kunna sysselsätta dem? skulle vi få någon sömn?
Att sysselsätta Wilhelm, då 5 år, och Hjalmar, då 3 år, var inte så svårt. De hade varsin Ipad där vi i förväg hade laddat hem många nya, spännande spel och filmer som de inte hade sett förut. Detta var en stor överraskning för dem som de kunde sysselsätta sig länge med. På vårt flyg fanns det även skärmar i flygsätet med spel och filmer, dock måste man ibland betala extra för att få tillgång till hela utbudet av filmer och spel.
I förväg hade vi också slagit in pysselböcker och färgpennor i paket vilket de uppskattade mycket. Har ni gjort flera paket så är ett tips att inte ge alla samtidigt utan överraska med ett nytt paket efter ett tag.
Till Judith, 1 år, hade vi köpt några nya små leksaker, askar som hon kunde öppna och stänga, pixi-böcker, majskrokar och annan plockmat.
För att underlätta för sömn på planet inhandlade vi två Bedboxar från Jetkids till våra pojkar. Bedbox är en liten barnresväska på hjul med medföljande madrass som kan läggas ut i flygplanssätet. Förutom madrassen fick de även plats med Ipad, hörlurar och pysselbok. Vi beställde våra Bedbox från Barnresebutiken (OBS inget sponsrat inlägg). Innan ni inhandlar en Bedbox hör med flygbolaget ni åker med att det är okej att använda dessa ombord.
Eftersom Judith bara var 1 år vid resan hade hon inget eget säte. Det fanns heller ingen bassinet eller baby crib att boka på flyget. Vi tog med en mjuklift som handbagage. Vår tanke var att lägga ner henne i den när hon hade somnat och lägga henne vid våra fötter. I praktiken blev det inte så smidigt. Vår rörliga lilla tjej vaknade snabbt och började kravla runt under sätet, vilket slutade med att hon sov i min famn under hela flygningen, och mjukliften blev mest bara i vägen.
Bärsele var också till stor hjälp under flygningen. Judith hade svårt att slappna av och komma till ro när det var mycket ljud och rörelse på planet. Att vagga henne i en lugnare del av planet fick henne att slappna av.
Redan när vi bokade resan kunde vi förboka mat på planet vilket vi gjorde till oss alla. Det kostade en slant men var absolut värt det. Även Judith, vår 1 åring, fick mat i form av barnmatsburk från Semper och fruktpuré. Det bästa var att barnen fick sin mat före oss vuxna så vi i lugn och ro kunde hjälpa barnen med deras mat innan vi vuxna fick in vår mat.
Tips på sysselsättning under flygresan har jag skrivit om här: Flyga med barn – Tips för flygresan
Transport från flygplatsen
Tidig morgon landade vi på Mauritius. Den härliga värmen och den höga luftfuktigheten slog emot oss direkt när vi landade, och medan vi väntade på vårt bagage bytte vi om till luftiga sommarkläder som vi hade med oss i handbagaget.
Taxi hade vi förbokat själva genom mailkontakt med det lokala taxibolaget på Mauritius, Taxis Mauritius, vilket var väldigt smidigt. (Länk) Vi kunde ha förbokat TUI´s egen taxi eller bussar men valde att ordna detta själva vilket blev mycket billigare. Taxi kändes också smidigare än att åka buss med tre barn och allt vårt bagage. Var dock noga med att påpeka om ni har mycket bagage så taxibolaget väljer en bil där bagaget får plats. Vi bokade en minibuss till oss fem, med två bälteskuddar och en bilbarnstol. Taxichauffören väntade på oss i ankomsthallen när vi anlände, med en skylt med vårt namn i handen.
Vi har märkt att våra barn är lite känsliga för åksjuka vid bilkörning utomlands. På Mauritius, och i många andra länder, kör de inte som i Sverige. Efter en lång flygresa, några ryckiga inbromsningar och svängiga vägar så kräktes både Wilhelm och Hjalmar i taxin. Så tänk på att ha påsar nära till hands när ni åker bil utomlands.
Boende på Mauritius
På Mauritius finns allt från superlyxiga resorts med all inclusive, till små billiga hotell. Att hyra boende av privatpersoner är också väldigt vanligt om man vill ha sitt eget hushåll. Många rekommenderar värdparet Joakim och Veronique som har “The Palms Apartments” vid Le Morne klippan. Joakim är svensk och Veronique är från Mauritius. (Länk) Boendet och värdparet är fantastiska har jag hört. Här behöver ni dock en hyrbil då det inte finns mataffär just i närheten. Tänk på att det är vänstertrafik på ön.
Vårt boende – The Ravenala Attitude Hotel
Vi valde att boka en resa där flyg och hotell med all inclusive ingick.
Vi bodde på The Ravenala Attitude vilket är ett Blue Star-hotell. Hotellet är fantastiskt med sitt fina poolområde, goda, variationsrika mat och fräscha rum. Personalen är underbar, väldigt serviceinriktad och alltid med ett leende på läpparna.
Jag har skrivit mer ingående om hotellet i artikeln The Ravenala Attitude Hotel
Utflykter på Mauritius
De flesta barnfamiljer vi träffade på hotellet ville njuta av det underbara hotellet och inte flänga runt hela ön med sina barn, vilket är förståeligt. Vi däremot ville utforska ön och uppleva det “riktiga” Mauritius. En dagstur med taxi gick smidigt att ordna då det alltid fanns flera taxibilar parkerade vid hotellet, inte var det så fasligt dyrt heller. Säger man till hotellpersonalen dagen innan kan de be taxichauffören ordna fram bilbarnstolar till barnen. De gånger som det endast fanns en barnstol i bilen fick våra pojkar sitta på varsin väska för att komma upp tillräckligt för att inte få bältet i ansiktet, medan Judith fick sitta i barnstolen.
TUI anordnade också olika utflykter från hotellet som man kunde boka genom att prata med TUI´s personal på hotellet men kostade också något mer, men är såklart mer uppstyrt. Som jag nämnt tidigare, tänk på att ha plastpåsar nära till hands då barn lätt kan bli åksjuka av vägarna på Mauritius.
Utflykter som vi gillade på Mauritius var bland annat:
Ebony Forest Reserve – Fantastiskt naturreservat där man går på spångar i djungeln, åker jeepsafari och upplever en bedårande utsikt över Mauritius. Vår mest minnesvärda utflykt.
Pamplemousses garden – En härlig botanisk trädgård, fylld med otroligt artrik flora. Mest känt är de gigantiska näckrosbladen i parken.
Vackra stränder – Mauritius är välkänt för sina fina stränder. Några favoriter är Le Morne Beach, Flic en Flac, Belle Mare.
Norra Mauritius – Vackert landskap, pittoresk kyrka och varmt vatten när vi var där i mars. I norr finns också shoppingcentret Grand Baie La Croisette om man får shoppingabstinens.
Det finns många spännande utflyktsmål för barn på Mauritius som vi inte hann med denna gång. Bland annat skulle vi vilja besöka ön Ile Aux Cerf som är en riktig paradisö, med kritvit sand och turkost, långgrunt vatten. Planen var att vi skulle åka dit men sjögången var lite för hög, när vi var där, för att åka dit med tre små barn så vi valde att avstå denna gång. Andra sevärda platser för barn ska vara Casela Nature Park och La Vanille Nature Park. Vi åker säkerligen tillbaka till Mauritius snart för fler äventyr på ön.
Jag har skrivit mer ingående om olika utflykter i artikeln Utflykter på Mauritius med barn
Väder och klimat på Mauritius
Vi var på Mauritius i mars och tyckte det var helt optimal. Visst var det varmt med en dagstemperatur runt 30 grader och med hög luftfuktighet, men vi klädde oss därefter och hade alltid med oss vatten var vi än gick. Havet hade härliga 29 grader, vilket gjorde att barnen kunde ligga i och plaska hur länge som helst.
En månad innan vi besökte Mauritius passerade en stor cyklon ön. Skadorna på ön blev inte så omfattande som man först hade befarat och när vi var där såg vi inte ett spår av det. Mauritius har ett mycket välfungerande varningssystem för cyklon så man ska inte vara rädd för att åka dit under cyklonperioden januari-mars. Några gånger under vår vistelse hade vi korta regnskurar som snabbt övergick till solsken.
Kortfattat kan man säga att Mauritius har två säsonger, sommar och vinter. Deras sommar varar mellan november – april med årets varmaste temperaturer och hög luftfuktighet. Vintern varar mellan maj – oktober med årets svalaste månader och lägre luftfuktighet.
Jag har skrivit mer ingående om väder och klimat här: När ska man åka till Mauritius? – Väder och klimat
Barn och sol på Mauritius
Solen är otroligt stark på Mauritius. Skydda barnen från solen med hjälp av kläder, hattar, solglasögon och solskyddskräm. Täckande uv-kläder vid bad är ett måste.
För att slippa smörja solskyddskräm på stora hudområden hade Wilhelm och Hjalmar långärmade uv-tröjor, badshorts och solhattar med tyg som även skyddade nacken från sol. Det räckte då att smörja de synliga hudområdena som ansikte, ben och fötter. Judith hade en uv-dräkt som täckte båda armar och ben samt en uv-hatt med tyg som hängde ner. Polarn och Pyret brukar ha bra, täckande uv-kläder, som håller att ärvas till nästa barn i skaran. Glöm inte att skydda dig själv också.
Vaccination för barnen innan avfärd
Wilhelm och Hjalmar tog vaccinationen Hepatit A innan avfärd. Vi valde att inte vaccinera Judith med Hepatit A då små barn sällan blir allvarligt sjuka av Hepatit A. Eftersom Judith var 1 år vid vår resa hade hon inte fått MPR-vaccinationen (mässling, påssjuka, röda hund). För att vara skyddad mot dessa sjukdomar fick därför Judith denna vaccination. Hon fick dock ändå ta den planerade MPR-vaccinationen vid 18 månaders ålder.
Hur vi upplevde vår Mauritiusresa
Att få komma från kalla norden till Mauritius i mars var såklart underbart. Både vi och barnen anpassade oss direkt till värmen. Mauritius är förvånansvärt rent och hygienisk. Vi blev aldrig magsjuka trots att Judith kröp på marken och säkert åt ett och annat som låg där. Som vanligt när man är utomlands är det bra att vara noga med handtvätt och ha gärna med en liten flaska med handsprit.
Våga ta dig utanför hotellområdet och upplev det “riktiga” Mauritius, det kommer att ge fantastiska minnen för livet, både för dig och barnen. Mauritius känns väldigt säkert och tryggt för barn, med vänlig befolkning och ofarliga djur behöver du inte oroa dig. Planera din resa väl innan, både vad ni ska ha med er och vilka utflykter ni vill göra på plats. Väljer ni att resa till Mauritius så kommer ni få en fantastisk upplevelse på denna sagolika ö.
Kommentera gärna om du har några frågor eller funderingar om Mauritius 🙂